Lindsayvanrijn.nl

Content Creator en Copywriter voor Online en Offline Media

KEES VERWEY EN ZIJN IDOLEN

KEES VERWEY EN ZIJN IDOLEN
14 JULI 2019 – 05 JANUARI 2020

Afkijken bij een ander, dat doet iedereen weleens; toch? Prima, in de meeste gevallen. Maar soms niet. Hoe zit dat in de kunstwereld? Hoewel daar heel wat wordt afgekeken, staat niet iedereen daar positief tegenover. Opvallend is dan ook het oeuvre van Kees Verwey, waarin hij als het ware openlijk afkeek bij andere kunstenaars. Zelf zei hij er het volgende over:

‘Niemand kan geheel op eigen kracht leven. Er is een onmisbare band nodig met de grote geesten om ons heen. Om desalniettemin een eigen plaats te veroveren’.

Als junior conservator heb ik meegewerkt aan de tentoonstelling Kees Verwey en zijn idolen. Het leven van Verwey vormde het uitgangspunt. Geboren in 1900 en overleden in 1995, besloeg zijn leven dus bijna de gehele twintigste eeuw. Tijdens zijn leven heeft hij zich bewust laten beïnvloeden door het werk van anderen, zoals George Breitner, Floris Verster, Pierre Bonnard, Edouard Vuillard, Karel Appel, Pablo Picasso, George Braque etc. Een grote verscheidenheid aan inspiratiebronnen, waardoor ook zijn eigen schilderijen qua stijl enorm uiteenlopen.

In de tentoonstelling was het werk van Verwey te zien naast dat van zijn inspiratiebronnen zelf, zodat de bezoeker zelf kon oordelen; zie je waar Verwey zijn inspiratie uit heeft gehaald?

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Lindsayvanrijn.nl