Lindsayvanrijn.nl

Content Creator en Copywriter voor Online en Offline Media

SLOW ART

VRIJE UNIVERSITEIT
1 JANUARI 2016 – 1 JULI 2017

‘Slow’, dat is geen woord van de huidige – snelle – maatschappij. Of toch wel? Het lijkt alsof we steeds meer verlangen naar rust…

Tijdens mijn BA Media, Kunst, Design & Architectuur heb ik onder leiding van prof. dr. Katja Kwastek onderzoek gedaan naar slow art. Mijn bevindingen heb ik verwerkt in een visualisatie, die is opgesplitst in slow cultures, slow genres en slow concepts. De vraag die ten grondslag ligt aan de visualisatie is; ‘Welke plaats neemt het concept slowness in binnen de beeldende kunst?’

Mijn conclusie? Neem de tijd. Juist voor kunst. Musea kunnen overweldigend zijn, onder andere vanwege hun vaak grote aanbod aan kunstwerken. Maar laat je niet opjagen! Durf er eens een aantal over te slaan en kom een andere keer terug. Vaak kun je in één bezoek niet alle kunst bekijken. Probeer niet alles vluchtig in je op te nemen, maar maak een selectie van werken waar je de tijd voor neemt. Ga eens echt kijken; vergeet het tekstbordje of andere randzaken, ga na wat zie ik?

We kijken over het algemeen maar een paar seconden naar een kunstwerk. De Slow Art beweging is hier een tegenreactie op, die zegt: neem de tijd voor één kunstwerk en je zult zien dat je meer ziet dan wanneer je meerdere kunstwerken vluchtig hebt bekeken. Kwaliteit boven kwantiteit.

Visualisatie Slowness in de Beeldende Kunst

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Lindsayvanrijn.nl